9262-022-small.jpg9262-015-small.jpg9262-016-small.jpg9262-037-small.jpgbergur-.jpg9262-003-small.jpg9262-030-small.jpgdsc-0690-evenfoto-kopi.jpgdsc-0723-evenfoto-kopi.jpgplaner-til-publikasjon.jpg20170912-110152.jpgimg-5937.jpg

Dalsveien 40

Sted: Oslo
Størrelse: 2600 m²
Status: Ferdigstilt 2017



Prosjektet består av fire horisontaldelte tremannsboliger i to byggetrinn. Byggene er utformet og orientert i forhold til omkringliggende bebyggelse og byggelinjer. Husene ligger forskjøvet i forhold til hverandre for å bevare utsynskvaliteter og siktlinjer for omkringliggende bebyggelse, videreføre gode mellomrom mellom husene og for å bevare flest mulig trær. Prosjektet søker å skape kompakte boliger som utnytter tomtens gode utsiktsforhold og beliggenhet maksimalt. Den interne organiseringen vektlegger en sentral kjerne og føringsareal som gir fri bevegelse langs fasadene og utsikten. Byggenes femkantede plan forsterker dette inntrykket, da dette gir mer åpne hjørner enn i et firkantet hus. Husenes form gir også svært kompakte volumer.

Hver av etasjene i tremannsboligene har sitt eget forhold til terrenget og derfor sin egen fasadeutforming. Husene har tre plan med en boenhet pr. plan. Felles trapp og heis mot nord gir adkomst til alle enheter både fra garasjekjeller og fra inngang på terreng. Overdekning for inngangsparti og gjesteparkering, samt altaner er en integrert del av volumene som subtraksjoner i formen. Dette gir husene en ryddig karakter uten adderte elementer. En sentralt plassert vertikal føringsvei utgjør strukturen der boligen funksjoner fleksibelt kan kobles på. Leilighetenes fleksible organiseringsprinsipp består således av en kjerne i midten med våtrom og tilkobling kjøkken, med oppholdsrom og soverom organisert som en vandring langs fasadene. Kjeller med boder og parkering er utført i plasstøpt betong. Oppover i etasjene består konstruksjonen av stålsøyler med utfyllende bindingsverk med betongdekker til og med takkonstruksjonen. Fasadene er murte forblendingsvegger.


Finalist Oslo Bys Arkitekturpris 2017



Foto: Åke E:son Lindman

Share